US Mint

Philadelphia spelar en central roll i USA:s historia av flera skäl, bland annat var det här de första officiella amerikanska mynten präglades efter att kongressen beslutat om det 1792. United States Mint har ett par olika myntverk i USA, men det första och största ligger i Philadelphia som en betongkoloss med Sovjetkänsla precis vid Independence mall, den nationalpark mitt i staden där flera av stadens (och nationens) historiskt viktiga byggnader ligger. Det är det fjärde myntverket i Philadelphia, då man vuxit ur lokalerna upprepade gånger i takt med att behovet av valuta har växt. Det nuvarande myntverket är världens största myntfabrik och kan spotta ur sig en miljon mynt på en halvtimme. Så gott som alla mynt som cirkulerar i USA produceras här, de andra myntverken tillverkar i huvudsak medaljer och minnesmynt.

Myntsamlande var länge en spridd hobby i USA, men är på nedgång, och USA:s numismatiska historia är full av udda händelser. Ett av de sista guldmynten som präglades i USA, 1933 års double eagle kom aldrig ut i cirkulation då man beslutade om att sluta använda guldmynt. De över 400 000 präglade 1933 double eagles smältes ned, men ett par mynt undgick detta, ett som kungen av Egypten lyckades få till sin myntsamling och 10 stycken som smusslades undan av en anställd och sedermera hittades i ett bankfack i Philadelphia. Den egyptiska kungens mynt såldes 2002 på auktion i USA för mer än 7 miljoner USD, medan damen som hittade de 10 mynten i bankfacket fick se dessa tas i beslag såsom varande statlig egendom och placeras i Fort Knox.

För en tid sedan gjorde vi ett besök på US Mint i Philadelphia och gick en tur genom en utställning om USAs numismatiska historia och längs en balkong där man kunde se ner på fabriksgolven där mynten valsar runt, mycket intressant. Liv var mest intresserad av att US Mint hade en egen polisstyrka.