Met Opera

Johannes och jag lämnade barnen med farmor och farfar för en utfärd till grannbyn med det stora kulturutbudet. På en dryg timmes tågfärd är man framme i New York, en resa närmast för kort när man som vi alltid överskattar hur mycket man ska hinna läsa och jobba på vägen. 

Nåväl, vi var i storstaden för att roa oss. Vi hade biljetter till Tjajkovskijs opera Eugen Onegin på the Met Opera med Anna Netrebko som Tatjana och svenske Peter Mattei som Onegin. Det var naturligtvis en upplevelse, en uppsättning värdig det rykte operahuset har. Orkestern spelade oklanderligt, sångarna sjöng fantastiskt. 

Visst är Philadelphia en ”stor” stad men väl på Manhattan är det lätt att känna sig liten, med de enorma husen och konstanta flödet av människor och fordon. Philadelphia är närmast lantligt i jämförelse. Jag kan inte låta bli att imponeras av de stadsplanerare som lade upp Manhattans rutnät, kunde de förutse dagens mångmiljonstad med dess intensiva trafik när de skissade upp sina breda avenyer (som förvisso nu är igenkorkade mest hela tiden, men ändå)?